Банківські гарантії — запорука успішної реалізації будівельного проекту, Commercial property #10 (38), жовтень 2006

01-10-2006

Банківська гарантія є одним з всесвітньо визнаних механізмів регулювання договірних відносин, особливо в капіталомістких сегментах економічної діяльності. Будівельний бізнес не є виключенням з цієї практики. Швидше навпаки, об'єми інвестицій в комерційне будівництво, а також залежність прибутку замовника від таких чинників, як якість і своєчасність виконання будівельних робіт, починаючи з 80-х років, зробили наявність банківської гарантії одним з основних чинників конкуренції в середовищі західних генпідрядних компаній.  В наший країні ситуація трохи відрізняється.

 Нерозвиненість будівельного і банківського секторів української економіки, в порівнянні із західними країнами, дозволяє більшості вітчизняних генпідрядників (на відміну від підрядних організацій, що досить активно використовують банківську гарантію) працювати "по-старому", не заручаючись підтримкою серйозних фінансових інститутів.

Проте, багато експертів вважають, що це не продовжуватиметься довго. Основними причинами швидких змін фахівці називають прихід в українську економіку західних інвесторів та експансію західного підходу до ведення бізнесу серед вітчизняних замовників. Саме завдяки останньому чиннику контракти на зведення виробничих об'єктів таких компаній, як «Baltik Beverages Holding» (торгові марки «Славутич», «Львівське», «Арсенал»), «НВК» (торгові марки «Хлібний дар», «Цельсій», «Байка») та «Імідж Холдинг» (торгова марка «Хортиця») вже зараз підписуються з тими генпідрядними організаціями, які віддають перевагу  західним технологіям управління, а також дотримуються стандартів якості, прийнятих за кордоном. Одним з таких стандартів експерти називають банківську гарантію на якісне виконання будівельних робіт в заздалегідь обумовлені терміни.  Про суть цього виду гарантійних зобов'язань розповідає Андрес Ерм, Голова Правління компанії «Єврокон Україна», першої генпідрядної організації на будівельному ринку України,  що надає своїм замовникам подібну послугу: «Як показує практика, гарантія — це один з основних моментів, що хвилюють замовника при підписанні договору генпідряду. Замовник вкладає в будівництво об'єкту велику суму і, звичайно, хоче бути упевненим в тому, що об'єкт буде зведено якісно, в обумовлені терміни і за встановлену в договорі ціну. Саме для забезпечення цієї упевненості використовується банківська гарантія на будівництво, яка регулює відносини генпідрядника і замовника за такими аспектами як:

•          якість виконаних робіт;

•          здача об'єкту в користування замовнику в обумовлені терміни;

•          усунення дефектів в конструкції за рахунок підрядчика впродовж гарантійного терміну, починаючи з дня здачі об'єкту в користування замовнику.

  Одним з основних плюсів, який отримує замовник, що віддав перевагу генпідрядній організації, що надає банківську гарантію, є потрійний нагляд за якістю будівництва. Його здійснення відбувається за участю внутрішніх служб підрядчика і банку, що видає гарантію, а також безпосередньо самого замовника, який за допомогою спеціалізованого підрозділу може здійснювати технічний нагляд і контроль за виконанням робіт: проводити експертизи, випробування на відповідність робіт і матеріальних ресурсів, встановлених вимогами, а також перевіряти щоденний журнал проведених робіт. Якщо ж за наслідками контролю замовник аргументовано заявить про неналежну якість виконаних робіт, невідповідності якості матеріалів або про виявлення будь-яких дефектів при споруді об'єкту, то всі матеріальні витрати, пов'язані з усуненням неполадок, здійснюватимуться за рахунок підрядчика. Про виниклі неполадки і дефекти у виконаних роботах замовник може заявити як при прийомі об'єкту в користування, так і протягом всього періоду дії гарантії. У разі, коли замовник пред'являє мотивовану відмову від ухвалення об'єкту в користування і шляхом експертизи складається перелік недоробок, підрядчик повинен усунути їх у встановлені замовником терміни. У зв'язку з цим, генпідрядник, що надає гарантію, зацікавлений в найповнішому інформуванні свого клієнта про доцільність місця будівництва, успішність проекту і можливих проблемах, які можуть виникнути під час будівельних робіт».

Експерти відзначають, що основна перевага банківської гарантії полягає в тому, що вона забезпечує вигоду всім сторонам будівельного процесу. Так, замовник отримує фінансові гарантії того, що будівництво буде завішено якісно і в чітко визначенні терміни (останнє особливо важливе в комерційному і промисловому секторах ринку нерухомості).

Варто відмітити, що популярне останнім часом страхування ризику недотримання термінів будівництва вигідно відрізняється від банківської гарантії повною відсутністю фінансових зобов'язань з боку замовника. Генпідрядник же набуває серйозної переваги перед конкурентами. При цьому  наявність цієї переваги зобов'язує його привертати до роботи над об'єктом тільки кращих фахівців, що надають сертифікати якості і використовувати під час будівництва тільки найнадійніші і найякісніші матеріали, оскільки жоден серйозний банк не візьметься гарантувати послуги ненадійної будівельної компанії.

Що ж до самої банківської структури, то її інтерес полягає в отриманні винагороди з боку генпідрядника за надання гарантії. Сума винагороди складає зазвичай певний відсоток від суми гарантії. Як для клієнта, так і для підрядчика має значення, який саме банк надає гарантію. За словами Андреса Ерма: «чим надійніший банк, тим більшу довіру викликає підрядчик і професійність його підходу до клієнта. Своїм замовникам ми надаємо гарантію банку Hansabank. Це банк категорії «А», один з найбільших банків східної Європи і давній партнер компанії «Єврокон». Гарантійний лист банку додається до договору генпідряду, де обговоренні умови гарантії. У цьому листі говориться про те, що у разі відмови з боку підрядчика виконувати умови гарантії, замовник може звернутися в банк за компенсацією, обумовленою в гарантійному листі банку».